– Dutch

ONTDEK noorden van Laos PROGRAM ‘- oktober –november –  december 2014 .

Prijs: € ……..                      Na  19 dagen  terug te Zaventem

Omschrijving : Volledig georganiseerde reis door Noord Laos. Verkenning van 3 Provincies met privé-vervoer en ondersteuning door een lokale Engels / Lao sprekende gids en  een Vlaams / Frans / Duits / Engels sprekende reisleider . Je verblijft in stijlvolle accommodatie en beleeft de  de culturele hoogtepunten , evenementen en je  maakt contact maken met de lokale bevolking , vaak etnische minderheden, zoals de( Akha , Hmong , Yao . Je kan deelnemen aan de lokale festiviteiten en je reist door spectaculaire landschappen met ontvangst bij  een gastvrije,  vriendelijke bevolking.  Voor de sportieve deelnemer is er de mogelijkheid om een jungle trekking te maken bij Nong Khiaw .

routeverloop:

Deel 1 Noord West Laos naar Noord- Laos

Van Chiang Rai – Houayxai  per privé gecharterde  boot langs de Mekong naar Luang Prabang , 2 volle dagen in Luang Prabang . Van Luang Prabang naar Nong Khiaw : overnachten in afgelegen dorp Muang Ngoi en aangevuld met optionele kano en wandeltochten  en een bezoek aan bergdorpjes .

Deel 2: Van Noord- Laos naar Noord- Oost- Laos

Van Nong Khiaw naar de grens met Vietnam : Sam Neua – ViengXai en terug west naar Phonsavan voor een bezoek aan de Vlakte der Kruiken ( Plain of Jars) .

Deel 3 : Noord – Oost- Laos naar Centraal Noord Laos.

Van Phonsavan naar Vang Vieng , 3 dagen om gezellig te genieten  en te ontspannen in Vang Vieng en we eindigen de reis in Vientiane , de meest relaxte hoofdstad van Zuid- Oost -Azië .

Beschrijving per dag :

Dag 1 :

Vlucht Brussel – Bangkok . ( 12 tot 18 uur )

Dag 2 :

Aankomst Bangkok – Chiang Rai

Aankomst Bangkok ( ochtend tot het begin van de middag ) . U wordt opgewacht door uw reisleider . We maken dezelfde dag nog de vlucht naar Chiang Rai (Noord Thailand) .

Chang Rai ; Overnachting in hotel . Tijd om wat te slapen na de lange vlucht . Wij bezoeken  de Wat (tempel)Rong Khun , een verrassend  ‘moderne’ art design, “White Wat” .

 

 

 

Dag 3 :

naar Laos

Op 8:00 wordt je opgehaald bij het hotel in Chiang Rai voor de private bus naar Chiang Khong .

Een boot brengt je naar de andere oever en je zet voet aan wal in Noord- West Laos ( Houayxai ) , waar  de Visums voor ons worden geregeld. De lokale Lao gids, Vone, verwelkomt ons en zal de rest van de reis ons begeleiden .

Een zogenaamde ‘ Slow Boat ‘ , die speciaal is gecharterd, ligt al klaar, dus geen gesleur met bagage en geduw en getrek zoals op een publieke boot.  De tocht gaat nu langs de Mekong rivier met spectaculair uitzicht op de kleurrijke vegetatie op de oevers. Je ziet de lokale bevolking aan het werk op de velden en in hun vissersboten . Je kan hier best de zoomlens opschroeven ! Af en toe stoppen we in een dorp langs de route en krijg je de eerste  kans  de Laotiaanse keuken te  proeven . Ondertussen heb je ook de tijd om een ​​dutje te doen en de jetlag te verteren en je kan inmiddels uitgebreid met de gidsen praten . De andere reisgenoten leer je nu ook beter kennen .

We stoppen voor de nacht in Pakbeng . Inmiddels is de conditie terug in orde, en dit is nodig want morgenmiddag , wacht Luang Prabang met zijn prachtig bewaarde straten en steegjes in Franse koloniale stijl en tempels uit de hoogtijd van het boeddhisme ( 15e- 17e eeuw ) .

Dag 4 :

Aankomst in Luang Prabang

Voordat we aanmeren in Luang Prabang , bezoeken we de grotten van Pak Ou Boeddha en we genieten van een late lunch in een van de drijvende restaurants op de kruising van de Mekong en de Nam Ou rivier . ( ‘ Nam ‘ is Lao voor ‘ rivier ‘ ) . We stoppen ook in het ‘ Whisky ‘ dorp , waar bijna elke vrouw achter een weefgetouw aan het werk is,  en de mannen de ‘ Lambik ‘ opwarmen en  Lao Lao ( rijstwijn ) maken. Je kan speciale brouwsels  kopen met slangen en schorpioenen in de fles, zichtbare  smaak – makers …

In Luang Prabang wacht een mooi  Guest House op ons in het oude gedeelte van deze UNESCO wereld erfgoed stad. Je slaapt in de buurt van de mooiste tempels , en we eten  ‘buffet’  nabij de avondmarkt in de buurt van het Nationaal Museum ( voormalig paleis ) of je kunt altijd nog terecht bij een van de vele restaurants langs de oevers van de Mekong . In Luang Prabang vindt je een zeer breed scala van alle soorten keukens . U kunt ‘chic zoals’ dineren in duurdere Franse restaurants of gewoon een buffet langs de vele kraampjes zoals bij de avondmarkt . Je vindt onvervalste Franse baguettes die niet onderdoen voor het origineel, en naast de (Lao stijl) koffie ook  espresso , cappuccino , met een verfijnd smaakpatroon. Een recent project transformeerde de Hmong in het gebied in de buurt van Luang Prabang tot bekwame koffietelers ( Saffron koffie) .

 

 

 

Dag 5 :

‘The Royal City ‘

De Lao leven volgens de opkomende en ondergaande  zon (hoewel ze ‘s avonds wel graag vieren  bij iedere gelegenheid .. ) Dus nu kan je beter vroeg opstaan ​​om de processie van monniken te observeren rond de centrale tempels. De monniken krijgen hun dagelijkse porties  rijst van  de vele vrouwen die  geknield langs de route klaar zitten om hun kokers te vullen met ‘ Sticky Rice ‘ . Als je  er 50.000 kip ( € 5 ) voor over hebt , kan je bedeling van hen overnemen en het is  goed is voor je karma  …

Vone leidt ons nu rond langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Luang Prabang . Je kan er ook op je eentje op uit..

s’ Avond kunnen we het culinaire onderzoek voort zetten . De gidsen geven tips waar het best te dineren valt.  Voor degenen die graag afwisselen met het goed smakend Beer Lao , is er een Belgisch café in het centrum, waar de eigenaar , Robin,  verschillende trappistenbieren en Hoegaarden serveert . Een 75cl fles ‘ Beer Lao ‘ kost je tussen de 9.000 en 15.000 Kip ( € 0,90 tot € 1,5 ) en je kan dit bier best vergelijken met onze beste pils , maar als je graag een ​​glas Chimay Trappist wil drinken, dan ga je wel 5 x meer betalen.

De avondmarkt  beslaat vanaf de avond tot middernacht de hoofdstraat  nabij het paleis  en het is er ook gezellig shoppen . Misschien lijkt dit wel  heel ‘ toeristisch’ , maar deze markt  biedt echt authentieke kwaliteit voor weinig geld , vrijwel alles is echt handgemaakt , de ideale plek om naar souvenirs en cadeautjes  te sjacheren .

Luang Prabang biedt veel meer dan prachtige tempels ( Wats ) . In de tussen- en zijstraten, vindt je talrijke gespecialiseerde shops , gevarieerde massages, kruiden winkels , fabrikanten die je ” Lao paper “verkopen ‘ ; En er zijn oases waar je yoga kan beoefenen..  Je moet je laten leiden door je intuïtie en je zal snel beseffen dat je hier weken nodig om alles wat de stad te bieden heeft te ontdekken …

 

Dag 6 :

Luang Prabang Waterval .

Vandaag  bezoeken we de Kuang Si  watervallen . We zijn inmiddels  op weg met onze eigen Mini Bus ( met AC ) en privé-chauffeur . Vanmiddag kun je je eigen ding te doen, alleen of in groepen , een bezoek aan de vele  ‘ Wats’  kan je versnellen door ( voor  € 2 ) een fiets  te huren . Degenen die graag een tocht per minibus naar de Elephant Village willen doen,  kunnen dit doen in overleg met de Laotiaanse gids / chauffeur . In de avond kan je de ontdekkingen van de dag delen tijdens een uitgebreid diner . Aarzel niet om goed te eten , want morgen rijden we over de weg naar het noorden,  hier begint het serieuze reizen ..

 

 

Dag 7 :

Het noorden van Laos .

Vroeg ontbijt en vertrek om 06:30 , in onze privé minibus  volgen we ‘ de Main Road 13’ en de Nam Ou naar Nong Khiaw. Deze keer maak je kennis met de situatie op de weg in Laos . Aankomsttijden zijn altijd moeilijk te voorspellen en, als je het comfort in de privé minibus met airconditioning langs de kronkelende wegen nog  beter zou wensen , wees dan blij dat je niet meereist   in een overladen openbare bus of zelfs hoog gezeten in een ‘VIP’ – bus die je in de talloze bochten  van links naar rechts in je zetel trekt  . Openbare bussen vertrekken pas ‘echt ‘ als ze sterk overladen zijn , zoals veel ‘ backpackers ‘ hebben ervaren. In de late namiddag , via een korte en schilderachtige boottocht uit Nong Khiaw  landen we in een rustige afgelegen dorpje , Muang Ngoi ,

DAG 8 :

Muang Ngoi

We hebben een ontspannende dag georganiseerd met verschillende opties. Je kan een kajak tour maken door het prachtige berglandschap , of degenen die willen een mini- trek tocht maken door de jungle en daarbij  Hmong dorpen bezoeken . Er zijn ook interessante grotten.

Muang Ngoi is een van de plaatsen waar je kan relaxen en genieten van de prachtige natuur en de rust voor een paar dagen . Het kreeg pas onlangs elektriciteit en de ruwe weg  maakt dat de boot nog steeds de normale toegang is . Het gevolg hiervan is er dat  nauwelijks enkele motorfietsen zijn  en helemaal geen auto’s.  We moeten nu verder  oost,  de grens met Vietnam. Morgen wacht een lange rit !

Dag 9 :

Naar Sam Neua

We  passeren een eerste bergketen  met het ‘Phu Loei Conservation’ territory . Deze beschermde gebieden zijn in Laos  erkend om het woud en de dieren  en de biodiversiteit te beschermen , en beslaan ongeveer 12 % van de totale oppervlakte . Alleen tribale mensen mogen hier wonen en de gebieden worden beschermd tegen houtkap en mijnbouw .

Nadien verandert het landschap in een meer heuvelachtig  plateau tot we het  Sam Neua gebied  bereiken met opnieuw  spectaculair zicht op de bergen , het is een steil Karst massief , uitgehold door de elementen en het verbergt  duizenden grotten. Dit was de thuisbasis van de nationalistische beweging Pathet Lao,  tijdens de 2de Indochina oorlog.

Dag 10 :

Pathet Lao grotten

We bezoeken de grotten waar de Pathet Lao een complete ondergrondse stad structuur hadden georganiseerd , waaronder scholen , ziekenhuizen en Auditoria . Na de overwinning in 1975 verhuisde de overheidsadministratie eerst naar Vieng Xai , een nieuw opgerichte stad ,  om deze als nel te verlaten voor het comfort van Vientiane. De grotten dienden dan als heropvoedingskampen voor ex- royalisten , om ‘onderwezen te worden’ in de leer van de marxistische socialisme .

We bezoeken ook de markt in Sam Neua, en dit is de uitgelezen plek om authentieke handgeweven textiel te kopen. En nu we het over textiel hebben, de temperatuur is vaak 10 tot 15 graden frisser in Oost Laos, neem dus best minstens 1 warme trui mee!

Dag 11 :

De ‘ Plain of Jars’

We volgen nu een secundaire weg , Zuidwest, richting Phonsavan . Onderweg bezoeken we het district Muang Kham , waar we de warmwaterbronnen van Baw Noi opzoeken . Na een lunch stop in Muang Kham , rijden we eerst door Hmong dorpjes , en we zullen tribale Kmu zien in het dorp Daen Thong . De Kmu worden door sommigen gezien als de nazaten van de stam die de urnen, de zogenaamde ‘ Potten ‘ (Jars) gemaakt hebben,  1500 jaar geleden. We gaan naar Phonsavan om meer van deze interessante sites te bezoeken de volgende dag.

Dag 12 :

We beginnen de dag met een bezoek aan het MAG museum. Hier krijgen we audio – visuele informatie over de oorlog ( 1965-1975) en informatie over de voortdurende bombardementen in de regio tijdens de 2e Indochina oorlog . De omvang van de zogenaamde ‘ Secret War ‘ werd pas duidelijk aan het einde van de jaren 80 . Laos heeft in langs de grens met Vietnam nog steeds grote gebieden waar onontplofte apparaten ( UXO ‘s )het onveilig maken om naast de vaste paden te lopen.

Daarna bezoeken we verschillende locaties waar we de mysterieuze urnen kunnen bekijken. We herkennen er nog steeds de bom kraters in een pokdalige landschap en we bezoeken het dorpje Muang Khoun , waar naast een veld met Urnen  ook een 15e-eeuwse boeddhistische stoepa staat .

Dag 13 :

De ‘ Koninklijke Route ‘

We verlaten de ‘Vlakte der Kruiken’ en nemen een ​​bergachtige route naar Vang Vieng . Op onze weg  passeren we verschillende Hmong dorpen . We maken een stop bij Wat Piawat en de Tham Pa Cave en we klimmen naar ongeveer 1800m op de kruising van Phu Khun , waar we dan in zuidelijke richting naar Vang Vieng rijden . Aan onze linkerkant zien we de Phu Miang top die 2441m bereikt. Het landschap is wild , bedekt met vaak ondoordringbare jungle , nog vol met wilde dieren .

Dag 14 :

VANG VIENG . Even relaxen en de prachtige omgeving bewonderen.

We hebben een  volledige dag  actie: gevuld met speleologie ,  kajakken en  ‘tubing’ over de Nam Song rivier  In de ochtend reizen we  naar een Lao dorp ten noorden van Vang Vieng , met de mystieke’Elephant Cave’ waarnaar de grot is vernoemd – Het  Boeddhabeeld zou 400 jaar oud zijn en  de ” Elephant Stone”  is genoemd naar een stalactiet die op een olifant lijkt.

Daarna gaan we ‘tuben’ in de  lange ‘Water Cave’. We krijgen een heerlijke lunch  met BBQ en vers fruit . De namiddag  maken we een ontspannen kajaktocht langs de Nam Song rivier en we komen bij  zonsondergang terug in Vang Vieng met zijn, meer dan honderd restaurants met Chinese , Thaise , Koreaanse , Europese en uiteraard een heerlijke Lao keuken. Overnachting in Vang Vieng .

Dag 15 :

Vang Vieng .

We bezoeken de lokale Vang Vieng markt om de lokale producten te zien. Vervolgens gaan we naar het project  ‘The Organic Farm ‘. Dit is een project opgezet door een Laotiaan en het wordt nu geleid door zijn zoon. Hier worden nieuwe teelten uitgeprobeerd, geiten gekweekt voor de gezonde melk en er is een programma om de lokale studenten te helpen hun kennis van het Engels te verbeteren.  Wie zin in heeft kan ’s avond les komen geven in een nabijgelegen schooltje. Een ‘sawngthaew’ brengt ons door het imposante landschap tot de ‘Blue Lagoon’ een plekje waar een helder blauw water uit de berg stroomt en waar je lekker kan zwemmen, duiken en uit de boom in het water plonzen. Als je het pad steil opklimt kom je in een grot waar een liggende Boeddha op je wacht. ‘s Avonds  kan je genieten van een traditionele massage of de actie opzoeken bij een van de bars waar jonge ‘backpackers’ de sfeer bepalen.

Dag 16 :

A Day at the Lake

We maken een korte trip naar Nam Ngum Lake , een enorm 250km ² reservoir , gebouwd  in 1971 om Hydro -elektrische energie te produceren . Het meer is uitgegroeid tot een belangrijke bron van vis voor de Lao’s . We bezoeken de Blue Lagoon Resort , waar we lunchen; we kunnen  in het meer zwemmen  en  wandelen. We maken een tochtje op een gemotoriseerd vlot langs de vele eilandjes en zien varkens en water buffalo’s wentelen in de modder , op sommige eilandjes is er houtskool  productie, op een andere voederen we wilde apen . Het is ook een beschermd gebied. Een Britse instructeur is gespecialiseerd in  jet –ski’s  en biedt ook een begeleide trail- fietstocht. In de late namiddag  rijden we  de hoofdstad van Laos.  Vientiane heeft een bruisend  nachtleven en vele goede restaurants.

 

Dag 17 :

Vientiane

Na het ontbijt begeleidt Vone ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Laos . We bezoeken de ‘ Phat Luang ‘ de  Gouden Stupa , het Patouxia monument , het zeer interessante museum van kunst en antiquiteiten , Wat Simuang en de verschillende markten .

Vientiane heeft een grote ‘Westerse’ wijk in de buurt van de rivier waar het interessant is om de avondmarkt op de oever van de rivier te bezoeken  en nog wat last-minute souvenirs te kopen. Vientiane heeft een grote groep van westerse expats , ‘ falangs ‘ die zich hier prima thuis voelen. Onlangs is een Belgisch café geopend bij de rivier  . Deze avond neemt Vone van ons afscheid met een traditionele Lao Lao diner met muziek en dans .

Dag 18 :

We verlaten het hotel om met  de Public  bus langs  de ” Friendship Bridge ‘  de Mekong  over te steken naar Thailand en na het ophalen van een visum gaan we naar de Thaise stad Udon Thani , waar we de vlucht naar BKK zullen nemen .

dag 19

( Kan dag 18 zijn, als avondvlucht ) .Terugkeer naar Zaventem .

Post a comment

Translate »